Søvnhormon hæmmer betændelse

Dato: 31. august 2011
Kilde: Videnskab.dk

Forskere fra Herlev Hospital har som de første i verden påvist, at søvnhormonet melatonin kan bekæmpe betændelsestilstande og forebygge skader på hjertet efter en blodprop, det skriver Videnskab.dk

Betændelse - eller inflammation - er en biologisk proces, der foregår i bindevævet som en lokale reaktion på skadede celler. Symptomerne er varme, rødme, smerte og hævelse af vævet, som opstår i takt med at de små blodkar udvider sig. Blodplasma siver ud i det omgivende væv.Forskere fra Herlev Hospital har som de første i verden påvist, at søvnhormonet melatonin kan bekæmpe betændelsestilstande og forebygge skader på hjertet efter en blodprop, det skriver Videnskab.dk
 
 

Melatonin hæmmer betændelse

Melatonin har længe været kendt som kroppens naturlige sovemedicin – hjernen udskiller hormonet om aftenen, så vi bliver døsige og falder i søvn.

Nu viser danske studier på mennesker, at stoffet også kan forebygge skader på celler og væv når det bliver ramt af betændelse eller bliver udsat for andre ødelæggende påvirkninger.

- Vores team har som de første nogensinde påvist, at melatonin har en hæmmende effekt på personer, der er ramt af en blodforgiftning eller andre betændelsestilstande. Vi har også dokumenteret, at melatonin kan forebygge skader på hjertet efter en blodprop,  siger 1.reservelæge dr. med Ismail Gögenur fra Kirurgisk Gastroenterologisk afdeling på Herlev Hospital, til Videnskab.dk. Han har sammen med Overlæge dr.med. Jacob Rosenberg har haft det overordnede ansvar for studierne.
 

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....