Lys om natten kan være årsag til fedme

Dato: 13. oktober 2010
Kilde: Videnskab.dk

Ny forskning viser, at lys om natten får mus til at tage på uden at spise mere. Dansk forsker vurderer, at resultatet kan overføres til mennesker.


Lys om natten påvirker vores indre
ur og dermed vores stofskifte

Ny forskning viser, at lys om natten får mus til at tage på uden at spise mere. Dansk forsker vurderer, at resultatet kan overføres til mennesker.
 

Stofskifte styret af det indre ur

Vi har alle sammen et indbygget ur, der står for at regulere vores dag. Hvornår vi sover, vågner og bliver sultne er alt sammen relateret til det indre, biologiske ur, der styrer vores såkaldt cirkadiske rytme.

Også vores stofskifte er styret af det indre ur, og vores krop er bedre gearet til at omsætte mad i de lyse timer, fordi det igennem historien og menneskets udvikling har været det tidspunkt, hvor man kunne jage og samle, og dermed få føde.

Så hvis der pludselig er lyst om natten, kan der opstå forvirring i systemet, og reguleringen af sult og stofskifte kan ændre sig. Og det kan vise sig at være noget rigtigt skidt.

Et forskerteam fra University of Ohio og University of Haifa har nu gennem et forsøg med mus vist, at bare en smule lys om natten direkte kan forbindes med udvikling af fedme i gnaverne.
 

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....