Børnevacciner bliver dårligere af forurening

Dato: 12. oktober 2010
Kilde: Videnskab.dk

Forurenende stoffer i miljøet som f.eks. industrikemikaliet PCB gør, at børn ikke reagerer effektivt på børnevacciner. Kemikalierne hæmmer immunforsvaret, viser ny dansk forskning.


Nogle børn burde genvaccineres
for at blive ordentligt beskyttet
mod sygdomme som difteri og
stivkrampe,

Forurenende stoffer i miljøet som f.eks. industrikemikaliet PCB gør, at børn ikke reagerer effektivt på børnevacciner. Kemikalierne hæmmer immunforsvaret, viser ny dansk forskning.
 

Kemikalier ødelægger immunforsvar

Børnevacciner mod alvorlige sygdomme som stivkrampe og difteri beskytter ikke børn så effektivt, som de kunne. Årsagen er, at industrikemikalier som PCB, der findes i kosten, i miljøet og i bygninger, gør børnenes immunforsvar dårligere, så det ikke reagerer ordentligt på vaccinerne.

Det viser et nyt omfattende videnskabeligt studie, der er gennemført af danske forskere fra bl.a. Rigshospitalet og Syddansk Universitet i samarbejde med et internationalt forskerteam.

Studiets resultater er netop blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Environmental Health Perspectives.
 

Forskere bekymret

En af de forskere, der er med i projektet, er professor, dr. med. Philippe Grandjean fra Institut for Miljømedicin fra Syddansk Universitet. Han er bekymret over udviklingen.

»Vores studium viser, at PCB var den faktor, der havde den største hæmmende indvirkning på vaccinerne: En fordobling af PCB-koncentrationen viste sig at medføre et fald i immunforsvarets respons på vaccinerne med op mod 20 procent,« fortæller Philippe Grandjean.
 

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...