Højt blodsukker giver dumme børn

Kilde: www.dr.dk
Dato: 12. maj 2010
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/nyheder/blodsukker_dumme_boern.jpg

Det går ud over barnets intelligens, hvis morens blodsukker svinger for meget under graviditeten. Derfor er det vigtigt, at gravide kvinder, der lider af sukkersyge (diabetes), får behandlet deres sygdom rigtigt, skriver metroXpress.

Gravide kvinder med diabetes skal passe på deres blodsukker, det påvirker nemlig det ufødte barns intelligens
Gravide kvinder med diabetes skal
passe på deres blodsukker, det
påvirker nemlig det ufødte barns
intelligens

Det går ud over barnets intelligens, hvis morens blodsukker svinger for meget under graviditeten. Derfor er det vigtigt, at gravide kvinder, der lider af sukkersyge, får behandlet deres sygdom rigtigt, skriver metroXpress.

Det bliver understreget af en undersøgelse foretaget af professor og læge Gunnar Lauge Nielsen, biostastistiker Søren Lundbye-Christensen og læge Emir Andersen.
 

Vigtig ny forskning

Undersøgelsen viser, at kvinder med sukkersyge, der ikke reguleres ordentligt under graviditet, får sønner, hvis intelligens som 18-årige ligger under andre unge mænds.

-Man har længe kendt til en sammenhæng mellem at være diabeteskvinde og have en dårligt reguleret sukkersyge med kompli­ka­tioner i forbindelse med graviditet, fødsel og også efter fødsel. Men det er første gang, at en dansk undersøgelse viser, hvordan diabetesreguleringen har en di­rekte effekt på barnet hele 18 år efter, siger læge Emir Andersen.
 

Behandling er alfa og omega

I Diabetesforeningen glæder man sig over den nye forskning på området.

-Der er utroligt mange facetter af sygdommen. Dette her er ny forskning, og det er vigtig, ny forskning. Godt reguleret diabetes er alfa og omega, både for at fostret skal overleve og for dets fremtid, siger Allan Flyvbjerg, formand i Diabetesforeningen og professor ved Århus Universitetshospital.

Undersøgelsen bygger på 60 unge mænd, født mellem 1976 og 84, der alle er børn af insulinbehandlede mødre med diabetes.