Intet nyt under solen for D-vitamin

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 27. maj 2010
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/nyheder/d-vitamin.jpg

D-vitamin har de sidste år været meget i fokus og blevet udråbt til et mirakel-vitamin. Man har tidligere diskuteret at tilsætte D-vitamin i visse fødevare - ligesom man tilsætter jod i salt, men nu kommer Sundhedstyrrelsen med deres anbefalinger for forebyggelse, diagnostik og behandling af D-vitaminmangel, og der er intet nyt under solen.


Sol og fisk er fortsat den vigtigste
kilde til D-vitamin

D-vitamin har de sidste år været meget i fokus og blevet udråbt til et mirakel-vitamin. Man har tidligere diskuteret at tilsætte D-vitamin i visse fødevare - ligesom man tilsætter jod i salt, men nu kommer Sundhedstyrrelsen med deres  anbefalinger for forebyggelse, diagnostik og behandling af D-vitaminmangel, og der er intet nyt under solen.
 

Ingen bevis for den gavnlige virkning

Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med Fødevarestyrelsen gennemgået den videnskabelige litteratur om D-vitamin og konkluderer, at der ikke er videnskabelige undersøgelser, der viser at D-vitamintilskud bedrer deres primære sygdomme, som f.eks. kræft, sukkersyge, demens, hjerte-kar-sygdomme m.fl

Et højt niveau af D-vitamin er godt nok også sat i forbindelse med en lavere risiko for kræft, hjertekarsygdomme og sukkersyge, men her er det uvist, om D-vitamin bare er en markør for sund livsstil, eller om vitaminet i sig selv har en positiv effekt.
 

D-vitamin hjælper mod knogleskørhed

Knoglebrud er den eneste sygdom, hvor der er sikker dokumentation for, at D-vitamin har en forebyggende effekt.