Rå lakseolie kan øge risikoen for sygdomme

Dato: 19. januar 2010
Kilde: Videnskab.dk

For første gang har forskere påvist at miljøgifte i uraffineret lakseolie kan føre til insulinresistens og øge risikoen for fedme, diabetes og hjerte-karsygdomme.

Sundhedsguiden.dk - Rå lakseolie kan øge risikoen for sygdomme | insulinresistens, <a href=fedme, diabetes, hjerte-karsygdomme" src="http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/nyheder/laks_syge_POP.jpg" width="150" border="0" height="150">
Fedtholdigt mad, som inderholder
for meget POP gør os syge

For første gang har forskere påvist at miljøgifte i uraffineret lakseolie kan føre til insulinresistens og øge risikoen for fedme, diabetes og hjerte-karsygdomme, det skriver Videnskab.dk
 

Miljøgifte i olie gør os syge

I de seneste årtier er forekomsten af metabolisk syndrom steget kraftig i hele verden. Syndromet øger risikoen for at udvikle såkaldte livsstilssygdomme, og insulinresistens er en hovedårsag til syndromet.

For nylig publicerede tidsskriftet 'Environmental Health Perspectives' resultater fra en international undersøgelse, ledet af norske forskere, som viser at 'persistente organiske miljøgifte' (POP'er) kan føre til insulinresistens.

POP

POP (Persistent Organic Pollutants) er en fællesbetegnelse for forskellige kemiske miljøgifte, såsom insektmidler, industrielle kemikalier og visse biprodukter fra forbrænding.

Vi mennesker indtager stofferne gennem fedtholdig mad som fisk, mejeriprodukter og kød. Miljøgiftene kan være svære at nedbryde og udskille, og vil dermed hobe sig op i kroppen.

Det indebærer, at kroppens organer reagerer dårligere på det insulin, som udskilles, end normalt.

»Det er første gang nogen har kunnet påvise gennem forsøg, at miljøgifte er en årsag til insulinresistens og dermed også sygdomme som diabetes, fedme og fedtlever,« fortæller Jerôme Ruzzin, forsker ved 'Nasjonalt institutt for ernærings og sjømatforskning' (NIFES) i Norge.

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...