Fødevarestyrelsen advarer mod farlig soyadrik

Dato: 7. januar 2010
Kilde: Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen advarer forbrugerne mod at indtage soyadrik af mærket Bonsoy Soy Milk, som har et meget højt indhold af jod, og dermed udgør en sundhedsrisiko, hvis man drikker mere end bare 30 ml. om dagen.
 

Soyadrik kan købes i Danmark

To danske virksomheder, Rømer Products A/S og Helsam A/S, har henvendt sig og oplyst til deres lokale fødevareregion, at Bonsoy Soy Milk også findes i Danmark. De to virksomheder har distribueret produktet til helsekostforretninger i hele landet og til salg i danske netbutikker på internettet.  
 

Ti syge i Australien

De australske myndigheder informerede kort før jul verdenssundheds-organisationen WHO om sygdom (thyrotoxicosis) hos ni voksne og et barn, der havde indtaget det pågældende produkt. Større mængder af jod i kroppen påvirker skjoldbruskkirtlen og dermed stofskiftet. Symptomerne er, at man føler sig dårligt tilpas.
 

Farlig i selv meget små mængder

Bonsoy-soyadrikken er beriget med ’kombu’, et produkt udvundet af tang, som indeholder en meget høj koncentration af jod. Det betyder, at en acceptabel daglig dosis for en voksen let bliver overskredet allerede ved indtagelse af mere end 30 ml. af den pågældende soyadrik om dagen – svarende til indholdet af 1/8 kop. For et lille barn vil acceptabel daglig dosis være mindre end 5 ml.

Kassér produktet
Forbrugere rådes til at holde sig fra Bonsoy Soy Milk, hvis de finder det på danske butikshylder. Skulle nogen allerede have købt det, enten i udlandet – eller i Danmark, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man kasserer produktet og meddeler sin lokale fødevareafdeling, hvor produktet er købt.

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...