Risikabelt at tabe sig uden at få motion

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed
Dato: 4. februar 2010
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/nyheder/overvagtig_motion.jpg

Overvægtige, der taber sig, risikerer at forkorte deres levetid, men risikoen mindskes, hvis de er fysisk aktive. Mange undersøgelser har vist, at overvægtige, der taber sig og i øvrigt er raske, risikerer at leve kortere tid, end hvis de ikke havde tabt sig.


Et vægttab kan forkorte den
overvægtiges liv, hvis ikke man
også er fysisk aktiv

Overvægtige, der taber sig, risikerer at forkorte deres levetid, men risikoen mindskes, hvis de er fysisk aktive.   
Mange undersøgelser har vist, at overvægtige, der taber sig og i øvrigt er raske, risikerer at leve kortere tid, end hvis de ikke havde tabt sig.

Nu viser ny forskning fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, at fysisk aktivitet kan mindske risikoen for tidlig død på grund af vægttab.
 

Muskelmasse og fedtfordeling har betydning

Et vægttab i sig selv har ikke nødvendigvis positiv indflydelse på sundheden. Mængden af muskelmasse og fedtets fordeling på kroppen har også betydning for risikoen for tidlig død.

Hvis man er fysisk aktiv i forbindelse med vægttab, undgår man at tabe muskelmasse og opnår også en mere hensigtsmæssig fedtfordeling. Fysisk aktivitet har nemlig den effekt, at man under vægttabet mister mere af det farlige fedt på maven og i blodårerne.

Når vægttabet er opnået, mindsker fysisk aktivitet risikoen for at tage på igen.
 

Få timer om ugen er nok

Det er ikke nødvendigt at indlede et intensivt træningsprogram i forbindelse med vægttab for at opnå den positive effekt. 2-4 timers let fysisk aktivitet om ugen er ifølge undersøgelsen tilstrækkeligt.