Patienter skal dele viden med lægen

Dato: 18. august 2010
Kilde: Dagens Medicin

Allerede inden mødet med lægen har en stor del af danske patienter fundet information om deres sygdom på nettet, men det får lægen stort set aldrig af vide. Det skader patientbehandlingen, mener forsker.


Et behandlingsforløb bliver bedre,
hvis man fortæller lægen om den
viden man allerede har om sin
sygdom og behandling

Allerede inden mødet med lægen har en stor del af danske patienter fundet information om deres sygdom på nettet, men det får lægen stort set aldrig af vide. Det skader patientbehandlingen, mener forsker.
 

Vi søger viden på nettet

Internettet bugner af hjemmesider med information om sygdomme fra A til Z, og det benytter rigtig mange danskere sig af. En undersøgelse fra analyseinstituttet A. C. Nielsen viser, at 56 pct. af danskerne over 15 år besøger hjemmesiden Netdoktor.dk mindst én gang om året, skriver Berlingske Tidende.
 

Tal med lægen om information på nettet

Men selvom patienterne i mange tilfælde er godt orienteret om symptomer og behandling allerede inden mødet med lægen, så er det kun de færreste, der udnytter den viden, når de sidder overfor lægen. Det gavner ellers patientbehandlingen, mener Erik Riiskjær, associeret forsker ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

- Undersøgelser viser, at hvis både læge og patient møder med oplysninger og har en dialog omkring det, så kommer man længere med at finde ud af, hvad der er på spil. Hvis patienten omvendt får informationer hist og pist, og samspillet går fløjten, så er det min bekymring, at patienterne bliver mere forbrugerorienteret, hvilket ikke nødvendigvis gavner deres helbred, siger han til avisen.

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....