Frugt og grønt beskytter ikke mod kræft

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: Videnskab.dk
Dato: 8. april 2010
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/nyheder/cancer-kraeft-frugt-groent.jpg

Hvis du tror, at du mindsker din risiko for at få kræft ved at spise godt med frugt og grønt, kan du godt tro om igen. Når det gælder kræft, er den positive effekt af at indtage meget frugt og grønt nemlig yderst beskeden


En ny undersøgelse viser at frugt og
grønt kun har en lille effekt overfor
kræft

Hvis du tror, at du mindsker din risiko for at få kræft ved at spise godt med frugt og grønt, kan du godt tro om igen. Når det gælder kræft, er den positive effekt af at indtage meget frugt og grønt nemlig yderst beskeden, det skriver Videnskab.dk
 

Stor europæisk undersøgelse

I en ny stor undersøgelse, har forskere fulgt 478.478 europæere gennem næsten ni år. 30.604 af personerne i undersøgelsen fik konstateret kræft, men det var altså ikke fordi, de havde forsømt at spise frugter og grøntsager.

- Det er ikke sådan, at du nedbringer din kræftrisiko markant ved at spise frugt og grønt, fortæller overlæge Anne Tjønneland, der er afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter på den nye undersøgelse til Videnskab.dk.
 

Nye tal viser ganske lille effekt

Forskerne har i den nye undersøgelse fundet ud af, at et højt indtag af frugt og grønt tilsyneladende mindsker risikoen for at få kræft en smule, men effekten er ganske lille.Undersøgelsen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift "Journal of the National Cancer Institute".
 

Frugt og grønt er stadigt godt

Det skal ikke forstås sådan, at frugt og grønt ikke er sundt, for det er det stadig.

- Vi vil rigtig gerne have, at folk spiser frugt og grønt. Det er bare ikke det mirakelmiddel mod kræftsygdomme, som vi troede for 15 år siden, siger Anne Tjønneland og fortsætter 

- Hvis du spiser frugt og grønt, har du ikke så nemt ved at blive overvægtig. Og det at være overvægtig er en af de absolut vigtigste risikofaktorer - ikke kun i forhold til hjerte-kar-sygdomme og diabetes, men også når det gælder kræftsygdomme, forklarer hun til Videnskab.dk