35.000 danskere har gigt uden at vide det

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 12. november 2009, revideret 13. november 2009
Kilde: Dagens medicin

De praktiserende læger skal være opmærksomme på tre simple symptomer, hvis gigt skal opdages hos de 35.000 gigtramte danskere, som slet ikke ved, de har gigt.

Sundhedsguiden.dk - 35.000 danskere har gigt uden at vide det - symptomer
Praktiserende læger skal opdage
gigt

De praktiserende læger skal være opmærksomme på tre simple symptomer, hvis gigt skal opdages hos de 35.000 gigtramte danskere, som slet ikke ved, de har gigt.
 

Praktiserende læger skal spotte symptomer

Morgenstivhed i mere end en time. Smerter når der trykkes på hænder eller fødder under en såkaldt squeezetest. Tre eller flere hævede led i mindst fire uger. Disse tre symptomer skal praktiserende læger holde øje med, hvis nogle af de uopdagede leddegigttilfælde skal opdages.

- Omkring 70.000 danskere er diagnosticeret med rygsøjle- og leddegigt, men 35.000 er uden diagnose. Så alt i alt lever 105.000 danskere med inflammatorisk gigt. De skal diagnosticeres og i behandling. Det er kroniske sygdomme, man lever med hele livet. Jo tidligere, man kommer i behandling, jo bedre er muligheden for at undgå kroniske forandringer i form af invaliditet og deformitet – som er nogle af de komplikationer, der er ved manglende behandling,  siger praktiserende reumatolog Karen Lisbeth Faarvang fra Dansk Reumatologisk Selskab.
 

Gigt forkorter livet

Ubehandlet eller dårligt behandlet gigt forkorter livet med op til ti år, bl.a. på grund af hjertekarsygdom relateret til gigten.

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....