Soltøj til børn beskytter ikke

Dato: 22. juni 2009
Kilde: Søndagsavisen, www.fpn.dk

Badetøj og soltøj til børn, som beskytter mod solens farlige UV-stråler, dumper i UV- tests. Ud af seks sæt solbeskyttende tøj lever fire ikke op til den faktor 50, som producenterne angiver.


UV-tøj kan give en forældre en
falsk tryghed - de giver ikke den
solbeskyttelse de reklamerer med

Badetøj til børn, som beskytter mod solens farlige UV-stråler, dumper i UV- tests.  Ud af seks sæt solbeskyttende tøj lever fire ikke op til den faktor 50, som producenterne angiver. Det viser en test, som Testfakta har lavet for Søndagsavisen.
 

Uv- tøj ikke bedre end almindelig t-shirt

Testens taber klarede kun at beskytte som en faktor 14, svarende til hvad en almindeligT-shirt beskytter. Flere af solsættene mister desuden farve og elasticitet ved brug.

Filius & Filia, som stod for feltets dårligste eksemplar, meddeler i en e-mail til Søndagsavisen, at resultatet overrasker dem, og at de vil undersøge udfaldet nærmere.
 

Kræftens bekæmpelse overrasket

Hudkræft er den hyppigste kræftform i Danmark, og cirka 22 danskere får hver dag stillet diagnosen. Blandt andet derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse også brug af UV-tøj til børn. Resultatet af testen kommer derfor bag på Kræftens Bekæmpelse:

"Selvfølgelig skal tøjet leve op til den standard, det er testet og mærket efter.Men hvis tøjet fra producentens side er testet op imod den australsk/new zealandske standard, hvor man kun tester tøjet fra nyt, så vil det i en test efter en skrappere standard, hvor det også bliver vurderet efter slid og vask, komme ud med en lavere beskyttelsesfaktor," siger Anja Philip, projektchef for Kræftens Bekæmpelses solkampagne.
 

Uv-tøj testet som nyt og efter slid

Produkterne er både testet op imod den australsk/new zealandske standard, men også op i mod standarden, hvor tøjet netop vurderes efter slid og vask

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....