Kirurgisk gastroenterologi

Dato: 14. oktober 2003

Find gastroenterologi behandler i dit lokalområde. Søg efter gastroenterologi. Få mere viden om gastroenterologi. Hvordan behandler en tarmkirurg. Beskrivelse og informationer om gastroenterologi.

 


Kirurgisk gastroenterologi hedder på almindelig dansk mave-tarmkirurgi.


Mave-tarmkirurgens uddannelse


Det samlede uddannelsesforløb efter medicinstudiet og turnus er sat til 7 ¼ år. Først gennemgås den fælles uddannelse til kirurgi og kirurgiske grenspecialer på 51 måneder. Dette efterfølges af tre års ansættelse på en kirurgisk gastroenterologisk afdeling som 1. reservelæge (et halvt år kan dog foregå på en medicinsk mave-tarmafdeling). Der udarbejdes, til den endelige vurdering af forløbet, en liste over de foretagne operationer (operationsliste).Arbejdsområder


Det er ofte en nødvendighed, at de medicinske og kirurgiske læger arbejder tæt sammen - især når det gælder mave-tarmsygdomme. På Hvidovre Hospital har man f.eks. lavet en såkaldt gastroenhed i erkendelse heraf.

Crohns sygdom og Colitis ulcerosa er betændelsessygdomme i tarmsystemet. Symptomerne er smerter i maven, problemer med afføringen og påvirket almen tilstand. Det er ofte unge mennesker, der får sygdommen. Behandlingen er i første omgang medicinsk. I den akutte fase bruges især steroid i store doser, men da dette har mange bivirkninger, forsøger man hurtigt at trappe ud af denne behandling. Mellem de akutte anfald anvender man forebyggende medicin, men af og til opstår der alligevel tilstande, hvor en operation vil være påkrævet.

Spiserørsbrok er nærmest en folkesygdom. De fleste har ingen eller kun få symptomer, men undertiden bliver symptomerne så udtalte, at en operation er nødvendig. En opgave for den kirurgiske gastroenterolog.

Kirurgisk indgreb på baggrund af blindtarmsbetændelse er ret almindeligt og som regel blot en rutineoperation. Det svære er, trods det store erfaringsgrundlag, at nå frem til den rigtige diagnose.

Cancer i tyktarmen og især endetarmen er ikke helt ualmindelig. En operation er nødvendig, og opdages og opereres knuden i tide, er prognosen rimelig god. Problemet opstår først, som det i det hele taget er tilfældet med cancer, hvis ikke man reagerer tidligt. For når først canceren har spredt sig, er den vanskelig at behandle - både medicinsk og kirurgisk.


AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....